Ruimte maken levert op

Kleine spoiler, dit is vooral een persoonlijke blog, waarbij ik de verbinding naar mijn passies; mijn bedrijf, hospitality en belevingen, later in deze blog maak.  

De afgelopen maanden bruis ik van de energie, niet te stoppen energie! Dat is enorm fijn, echter vormt deze energie, gecombineerd met ontembare ideeën, enthousiasme en honderden plannen inmiddels soms ook een blokkade. Er zijn zeker vaak momenten dat ik me volledig kan focussen op de ontwikkeling van datgene wat op dat moment prioriteit heeft, bij voorkeur met een deadline. Echter koste het me steeds meer moeite om mezelf aan te zetten om te focussen en daadwerkelijk te starten. Wanneer ik dan start, kan ik me moeilijk bij 1 ding houden en vlieg ik alle kanten op, niet alleen inefficiënt, ik vind het zelf ook heel vervelend. Ik ben onrustig in mijn hoofd, ik slaap weinig, mijn hoofd blijft 24/7 aan, ik blijf ellenlange todo lijsten maken, ik kan moeilijk ontspannen en ik ga nog sneller en meer praten. Ik loop als het ware over van enthousiasme. Vele keren werd mij het afgelopen jaar gevraagd of ik ADHD heb. Sterker nog, anderen die hier zelf mee zijn gediagnostiseerd gingen er vanuit dat ik dat ook heb. Ik schrok daar de eerste keren van en antwoordde altijd met ‘Ik?! Nee joh!’ Dit gebeurt de laatste maanden minimaal wekelijks. Toen ik eerder dit jaar bij een groep met fantastisch sterke vrouwen aansloot om mee te praten over het onderwerp ‘meisjes van heel veel’ met of zonder diagnose ADHD, werd mij duidelijk dat ik het niet hoef te weten, ik ben gewoon een lady van heel veel. Mijn tomeloze energie en enthousiasme heeft me altijd veel gebracht en nu nog. Het is alleen tijd geworden om hier op een andere manier mee om te gaan, zodat ik mijn energie kan omzetten in kracht en concrete invullingen van mijn vele ideeën.

Ontspullen

Vorig jaar kreeg ik een boek van mijn zusje: Weg ermee – over de schoonheid van minimalisme – van Dennis Storm. Deels als grapje, maar zeker ook omdat zij er veel aan heeft gehad. Dit boek verdween ironisch genoeg onder een berg spullen. De laatste tijd werd het me echter duidelijk dat ik eerst ruimte moet creëren om verder te kunnen. Om mijn energie en enthousiasme voor me te laten werken en goed in te zetten, heb ik rust en ruimte nodig. Spullen nemen letterlijk ruimte in beslag, op locatie maar ook in mijn hoofd. Ik heb de keuze gemaakt om te gaan ontspullen. Vorige week heb ik dit op hoog tempo gedaan, heb er anderen blij mee kunnen maken en daarmee ook mezelf. Ik word er blij van om te geven en belangrijk ook dat ik mezelf hiermee ruimte geef. De spullen die ik nog heb, worden opgeslagen en ik leef op dit moment behoorlijk minimalistisch, spannend… en heerlijk!

Lichter en dankbaar  

Zondag, tijdens een lange wandeling, merkte ik het; ik voel me lichter. Ik voel de ruimte die er is gecreëerd met deze (voor sommigen wat rigoureuze) actie. Ik heb minder materiele spullen en juist daardoor voel ik me rijker, omdat ik vrijheid, flexibiliteit en ruimte ervaar, aan de rust mag nog gewerkt worden 😉.

Ik weet niet of anderen dezelfde ervaring hebben door het ontspullen, maar het zorgt bij mij ook voor een gevoel van dankbaarheid. Dankbaar voor o.a. mijn unieke maar heerlijke grote familie en de beste vrienden! De ruimte om te ontwikkelen en dat te doen zoals ik dat wil. Dankbaar voor alle lessen so far, voor de fouten die ik heb gemaakt, voor mijn enthousiasme, voor mijn lef, sterktes en zwaktes, voor mijn doorzettingsvermogen en zelfs voor het onbekende wat ik ga ervaren. Dankbaar om niet perfect te hoeven zijn. Ik ervaar zelfs voor het eerst een soort van trots zijn op mezelf. Ik ben altijd heel trots geweest op anderen zoals mijn liefste nichtjes en neefjes, vriendinnen, familie, bedrijven, collega’s en prestaties van anderen. Maar nu dus ook een beetje op mezelf, dat ik het doe, zonder te weten wat en waar het me gaat brengen. Ik kies voor compleet nieuwe ervaringen en het voelt goed.

Workaholic

Ik ben en blijf een workaholic, ik vind hospitality, ondernemen en hoe ik daar invulling aan kan en mag geven, echt het aller gaafste om te doen! Wanneer mensen me vragen wat ik doe, is mijn antwoord altijd: ‘Ik doe alleen maar leuke dingen!’ En dat gaat 24/7 door. Van ToeGevoegde Waarde zijn voor een ander, voor organisaties en mezelf. Bijdragen aan het geluk van een ander en (daardoor) mezelf, door de best passende beleving te creëren of ervaren, ik kan me echt niets leukers bedenken. Wanneer hospitality je passie en je werk mag zijn is de lijn tussen werk en privé eigenlijk weg, overal waar ik kom ervaar ik een beleving en deze beleving koppel ik altijd aan mijn gevoel en aan mijn werk, dit kan en wil ik ook niet uitzetten. Ik kies ervoor om te focussen op dat wat positief is. Natuurlijk beleef ik ook regelmatig verbeterpunten, maar dat zie ik alleen maar als mooie kansen voor iedere organisatie, het is namelijk nooit klaar en gelukkig nooit een 10. De kracht van imperfectie, je voelt namelijk direct of de intentie en de authenticiteit goed zijn, komt het vanuit het hart en past dit bij de why van deze organisatie?

Ik heb er zo veel zin om mijn onderneming door te ontwikkelen, door zeker ook voor mijn fijne opdrachtgevers te blijven werken! En daarnaast ook mijn andere plannen concreet vorm te geven en operationeel te maken, door te piloten, eigen concepten en andere business modellen te ontwikkelen, te falen, op te staan en door te gaan. In de komende maanden zal ik mijn plannen, concepten en ideeën steeds meer delen met de buitenwereld, jullie om ongezouten feedback gaan vragen en dat vind ik een partijtje spannend!! It’s going to be a bumby and exciting ride! Ik krijg er zoveel energie van dat ik moet uitkijken dat ik niet uit elkaar klap van enthousiasme.

Proberen niet in mijn 1.000 dingen tegelijk valkuil te springen en het klein en behapbaar maken, fouten mogen maken en soms de lat iets minder onrealistisch hoog te leggen. Precies dat wat ik altijd aan mijn opdrachtgevers meegeef dus. Ik hoef het niet alleen te doen, ik ben ondernemer en ben niet overal goed in, dus hoop ik samen te mogen werken met anderen die juist goed zijn in dat waar ik minder energie uit haal.

Back to business

Leuk verhaal Hanneke, wat hebben wij,  jouw werk en opdrachtgevers hier aan?

Ik hoop met deze persoonlijke ervaring te inspireren in hoe je met rust en ruimte verder komt. Dat je daar zelf verantwoordelijk voor bent en dat je dat zelf kunt en soms moet creëren. Blijven rennen, nog harder  en meer werken, het dagdagelijkse prioriteren en altijd meer willen, is niet de manier om het leuker te hebben en beter te doen. Hoe druk ook, zeker in tijden van onderbezetting en onrust, rust en ruimte creëren levert echt waarde, plezier, creativiteit, output en verbetering op. Ja, dus ook in resultaat en keiharde €.

Maak soms bewust een pas op de plaats, sta stil en om vervolgens gefocust in hoger tempo verder te gaan. Probeer niet alles aan te pakken en tegelijk te doen, maak er kleine hapjes van en blijf steeds kiezen voor wat past bij jullie organisatie. Blijf trouw aan jullie identiteit en waarden en laat je niet verleiden door snelle trends of ‘praatjes’ op social media. Kiezen voor jullie identiteit en van daaruit door ontwikkelen en ondernemen zorgt voor een beter, duurzaam en meetbaar resultaat. Kies voor kwaliteit en duurzaamheid en niet voor de korte klap, dat lijkt soms aantrekkelijk (weinig effort, direct kleine korte toevoeging) maar op de lange termijn gaat het je kosten. Gebruik dus je hoofd en zeker ook je hart! Vergeet niet waarom jullie organisatie is ontstaan, dit is de identiteit van jullie organisatie, blijf deze en dus jezelf trouw. Goede beleving heeft tijd en aandacht nodig en daarvoor hebben jouw medewerkers dus ruimte nodig, faciliteer en help daarbij.

Maak fans

Durft jullie organisatie nou echt te kiezen voor de toekomst van jullie bestaansrecht en resultaten? Maak dan fans!

fan (de; m/v/x; meervoud: fans) enthousiaste liefhebber of bewonderaar (Dikke van Dale)

Dit gaat veel verder dan hospitality, het gaat om je bestaansrecht en why van jullie organisatie, om op lange termijn goede resultaten te (blijven) behalen. De beleving die je als organisatie creëert, levert op; een fijne werkomgeving, plezier, goede medewerkers, fijne gasten, loyale klanten, waardevolle omzet en gezond rendement. Je leest het goed, keiharde €!

Bedenk je wat het kost als je niet investeert in jouw organisatie:

  • (Goede) Medewerkers zijn moeilijk of niet te vinden en/of gaan weer weg
    • (denk aan kwaliteitsverlies, wervings-, inleren-, vervanging en opleidingskosten = €)
  • Klanten weten niet waarom ze voor jou moeten kiezen
    • (gaan weg of komen niet = directe € die je mis loopt)
  • Als klanten je wel weten te vinden maar geen onderscheidend vermogen beleven, zal prijs doorslaggevend worden en zullen ze niet loyaal zijn
    • (direct mislopen van rendement = €).

Dit begint met een heldere visie hebben. Je hele organisatie hierin betrekken, meenemen en zorgen dat het klopt bij jullie authentieke zijn. Van de Why, How en What naar de juiste (commerciële) structuren, concepten en processen en samen hier aandacht aan geven en blijven ontwikkelen. Het maken van belevingsreizen voor alle doelgroepen op alle touchpoints, op maat voor jullie organisatie. En dit is nooit klaar, je kunt de beste visie hebben en het grootste talent, zonder constante aandacht, ontwikkeling, concrete acties en training kom je er niet. (Zou bv Messi met al zijn talent, maar zonder training bereikt hebben wat hij heeft bereikt?)

Vinden jullie dit wel belangrijk, maar geen idee hoe en waar te starten? Gelukkig zijn er veel tools om te helpen! Denk aan boeken, podcasts, (online) opleidingen, ervaringen, voorbeelden, inspiratietours of sessies, communities of beter nog bel mij en ik help graag! 😊

Boeken die mij bv inspireren zijn: Unreasonable Hospitality (Will Guidara), de boeken, podcasts en talks van Steven van Belleghem. Organisaties die mij inspireren zijn bv: Santander, Odille en Zorgboerderij Hoeve Biesland. Bedenk je dat inspiratie juist overal te vinden is, als je het wilt zien.

Of het nu gaat om mijn ontspullen of het succes van iedere organisatie, hierin investeren door ruimte te maken voor jezelf en je totale organisatie, levert altijd op.

Zo en nu ga ik shoppen.. GRAPJE!